Nicole Fiselier, Sopraan

[email protected] / 06-24817688

De lyrisch coloratuur sopraan Nicole Fiselier staat bekend om haar warme stemgeluid en goede verstaanbaarheid. Haar interpretaties zijn oprecht en doorleefd. Ze heeft ervaring in en voelt zich thuis bij een scala aan stijlen van oude tot aan hedendaagse muziek. Behalve van zingen houdt Nicole ook erg van tangodansen en boulderen (klimmen). Ze wacht dan ook met smart op een productie waarbij al haar passies samenkomen!

 

Opleiding

Sopraan Nicole Fiselier begon op haar vierde jaar met vioollessen. Daarnaast zong ze van jongs af aan in diverse kinderkoren. Ze behaalde haar diploma Klassiek Zang aan Codarts te Rotterdam bij Roberta Alexander. Daarnaast deed zij de cursus ’Acting Opera’, gegeven door regisseuse Annerieke Groen en werd zij uitgenodigd om deel te nemen aan de IVC Belcanto Masterclass met als masters onder andere Nelly Miricioiu en David Parry. Nicole heeft lessen en masterclasses gevolgd bij onder andere Marjan Kuiper, Brian Masuda, Margreet Honig, Audrey Hyland, Emma Kirkby, Jard van Nes en Carolyn Watkinson. Op dit moment wordt Nicole gecoached door vocal coach Ira Siff en pianisten Mirsa Adami en Peter Nilsson.

 

Opera

Nicole vertolkte rollen in La Canterina (Haydn, Apollonia), De Wereld op d’r Kop (bewerking van Il Mondo alla Rovescia van Salieri, Collonella), The Day After (J. Dove, wereldpremière, Young Woman), Mahagonny Songspiel (Jessie), Venus and Adonis (Venus), Bastien und Bastienne (Bastienne), hoogtepunten uit Le Nozze di Figaro (Susanna) en in een verkorte versie van La Cenerentola (Clorinda). Ze werkte als solist bij gezelschappen als La Petite Bande (België/Japan), de Nationale Reisopera (RAP), Holland Opera, Opera Nijetrijne en Muziektheater Hollands Diep. Daarnaast trad ze de afgelopen jaren op tijdens de festivals Opéra dans la Rue (FR), Opera aan de Schie en de Rotterdamse Operadagen. Met regelmaat werkt Nicole aan nieuwe opera’s of bewerkingen van klassieke werken mee zoals Blauwbaard (Meijering), Multimedia Vespers (Uijlenhoet/Hage), Wie is Mignon (Wolf/Faber), Zwanenmeer (Tchaikovsky/Idelenburg), Dora, een liefdesgeschiedenis (Réné Veen). Als freelance koorsopraan was ze reeds te horen in Armide, Gurrelieder, Lohengrin, Il Viaggio a Reims, Dialogues des Carmélites, Khovhanshchina, Roméo et Juliette en Die Entführung aus dem Serail bij de Nationale Opera & Ballet en in Verdi’s Requiem bij de Vlaamse Opera.

 

Oratorium

Nicole werkt regelmatig mee aan oratoriumconcerten. Als soliste zong ze onder andere onder leiding van Gijs Leenaars, Wiecher Mandemaker, Hein Meens, Gilles Michels, Leo Rijkaart, Barend Schuurman en Jos Vermunt. Op haar repertoire staan vele Bachcantates en werken als de Matthäus en Johannes Passion, Haydn’s Die Schöpfung, Fauré’s Requiem, Mendelssohn’s Psalm 42, Mozarts Krönungsmesse, Exsultate Jubilate en Requiem, Händels Messiah, Carmina Burana en Saint-Saëns’ Oratorio de Noël. Als koorzanger in het Laurens Collegium Rotterdam en Rotterdam Symphony Chorus zong Nicole onder leiding van dirigenten als Frans Brüggen, James Gaffigan, Ton Koopman, Ilan Volkov, Jan Willem de Vriend en Jaap van Zweden. In 2017 zong Nicole haar eerste productie als freelancer bij het Groot Omroep Koor.

 

Lied en kamermuziek

Opgegroeid met de viool op haar schouder voelt Nicole zich nog steeds als een vis in het water tijdens het zingen van kamermuziek. Ze trad als soliste op met oude muziekensembles Camerata Delft, Continuo Company en La Chambre du Roi. In 2017 was als solist Nicole te horen bij vijf concerten tijdens het Cervo Chamber Music Festival (IT). Sinds 2010 vormt Nicole samen met pianiste Cathelijne Noorland 'Duo Ruby'. Zij waren onder andere te beluisteren op het festival Opera aan de Schie, de Rotterdamse Operadagen, in het Muiderslot en in Kasteel Twickel. Nicole houdt er ook van om minder voor de hand liggende uitstapjes te maken: Zo trad ze in 2012/2013 als backing vocal op met de indie rockband Efterklang tijdens hun Piramida Concerts in Nederland, België, Noorwegen en Zweden. In deze hoedanigheid deelde ze het podium met het Kringkastner Orkesteret (Noors Radio Orkest) en Modern Fantazias beiden o.l.v. Hans Ek en Sinfonia Rotterdam o.l.v. Matthew Coorey.

 

Zangpedagoge

Sinds 2005 geeft Nicole naast haar uitvoerende werk ook zanglessen en stemcoaching. Ze geeft als zelfstandige aan huis les in haar zangstudio in Gouda en heeft op dit moment een zanglespraktijk met een omvang van ruim 25 leerlingen. Daarnaast werkte ze voor de SKVR waar ze stemvorming in de vorm groepslessen gaf en op dit moment nog als invaller werkt. Ze werkte daarnaast ook als invaller in Apeldoorn bij Markant en in Dordrecht bij ToBe. Bij onder andere Kamerkoor Rotterdam, Ropera en de Dordtse Cantorij gaf ze stemvorming en ondersteuning bij het instuderen van de koorpartijen. Bij Theater Maatwerk, een theatergroep voor mensen met een verstandelijke beperking, gaf ze drie jaar lang muzikale scholing en stemvorming aan de acteurs. Nicole volgt regelmatig bijscholingscursussen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en onderzoeken. Haar lessen zijn geïnspireerd door principes uit de Belcanto school, EVTS, CMT en boeken als 'Singing and Teaching Singing' van Janice Chapman en 'What every singer needs to know about the Body'.

Voor meer informatie: Zangles

Biografie

Foto: Peter Nientied

Download korte Biografie NL Deutsche Biografie English Biography