top of page
Zingen_voor-je-longen_edited_edited_edited.png

Zingen voor je Longen

Zanglessen met als doel het verminderen van jouw longklachten


Behalve dat zingen gewoon fijn en leuk is, kan het voor mensen met chronische longklachten meer betekenen.

Aan de hand van zingen, ontspannings- en bewustzijnsoefeningen werken we aan het verbeteren van jouw ademcontrole, het verminderen van de kortademigheid en angst.

Bij Zingen voor je Longen werken we aan je adem- en stem conditie door middel van ontspannings- en ademhalingsoefeningen, vocale en ritmische spelletjes en met geschikt liedrepertoire. Je leert (opnieuw) om een natuurlijke adembeweging te vinden, waardoor je ademhaling zich kan verdiepen en vertragen en je je meer ontspannen gaat voelen. Zowel met zingen als met spreken ervaar je dat je stem meer draagkracht krijgt. Je krijgt meer vertrouwen in je lijf. Bij de groepslessen van Zingen voor je Longen ontmoet je andere mensen met longklachten en voel je je verbonden en gesteund door elkaar. En bovenal kan je genieten van het (samen) zingen en muziek maken!


Bij Zingen voor je Longen kijken we naar de mogelijkheden. Die zijn er vaak meer dan je denkt.

Ik wil je laten ervaren wat voor plezier muziek maken en zingen jou kan geven!


Boek nu een eerste individuele sessie en of geef je op voor een groepssessie

Voor wie?

Mensen met chronische longaandoeningen zoals COPD, longemfyseem, astma en /of longfibrose en mensen die revalideren van Long Covid. Ervaring met zingen is geen vereiste. De cursus is qua inspanning te vergelijken met een wandeling (1). Het is daarom belangrijk dat je deelneemt in samenspraak met je behandelaar.  

Waarom Zingen voor je Longen?

Uit onderzoek is gebleken dat zingen een goede ondersteunende rol kan hebben bij de revalidatie van mensen met (chronische) longziekten (2,3). Zingen en de bijbehorende oefeningen hebben gelijkenissen met fysiotherapie technieken voor kortademigheid en voor het schoonmaken van de luchtwegen.


Singing for Lung Health wordt in Groot Brittannië al regelmatig ingezet ter ondersteuning van revalidatie van chronische longpatiënten. Zingen voor je Longen biedt het programma nu ook in Nederland aan.

Waar werk je aan?

Adempatroon/ adembeweging

Veel longpatiënten hebben last van benauwdheid en kortademigheid. Door een verscheidenheid aan ademhalingsoefeningen, fysieke en vocale oefeningen, ontspanningstechnieken en het zingen van passend repertoire worden je ademspieren versterkt. De ademhaling kan daardoor verdiepen en vertragen waardoor het gevoel van kortademigheid vermindert en je je meer ontspannen voelt. Zowel met zingen als met spreken kan je ervaren dat je stem hierdoor meer draagkracht krijgt.


Houding

Een goede fysieke houding heeft invloed op de manier van ademhalen. Het verbeteren van je houding helpt om efficiënter te gaan ademen. 


Vertrouwen in het lijf

Door de oefeningen die gedaan worden in de les krijgt je weer meer grip op je ademhaling. Dit gevoel zorgt ervoor, dat je weer vertrouwen krijgt in je lichaam. Gevoelens van angst kunnen hierdoor verminderen.


Verbondenheid en mentale boost

Door te zingen kunnen gevoelens van neerslachtigheid die veroorzaakt worden door het ziektebeeld even worden vergeten. Daarnaast kan samen zingen je een gevoel van verbondenheid geven en je stimuleren om (weer) actiever deel te nemen aan de samenleving. 

De cursus

De cursus Zingen voor je Longen wordt zowel individueel als in groepen gegeven. Je kan je inschrijven voor individuele lessen of groepslessen van 45 minuten. De groepsgrootte heeft een maximum van 10 personen. De cursus bestaat uit 12 lessen en kan vervolgens gecontinueerd worden.


Onderzoek en samenwerking

Singing for Lung Health is in Engeland een wijdverbreid ingezet middel ter ondersteuning van revalidatie. Er wordt samengewerkt met specialistische longverpleegkundigen, longfysiotherapeuten en longartsen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Singing for Lung Health groepen in Engeland.

Leonore Engelbrecht, Leonie van Veen en Nicole Fiselier hebben Zingen voor je Longen opgezet in Nederland. Ze onderhouden internationaal contact en wisselen ervaringen uit met hun collega’s. Ook in Nederland zoeken zij de samenwerking op met longspecialisten, longverpleegkundigen, longfysiotherapeuten en longrevalidatiecentra. Daarnaast zijn zij geïnteresseerd in het meewerken aan aanvullend onderzoek. 


Meer informatie over Singing for Lung Health: Klik hier


Physiological demands of singing for lung health compared with treadmill walking

2  Singing for Lung Health—a systematic review of the literature and consensus statement | npj Primary Care Respiratory Medicine

 3 Use of Singing for Lung Health as an alternative training modality within pulmonary rehabilitation for COPD: an RCT

Achtergrond informatie over Zingen voor je Longen

Waarom zingen voor mensen met longklachten?

Er is het laatste decennium een toegenomen interesse in de rol van zingen in het ondersteunen van hen die een (chronische) longziekte hebben. Zingen en de bijbehorende oefeningen hebben gelijkenissen met fysiotherapie technieken voor kortademigheid en voor het schoonmaken van de luchtwegen. In 2019 volgde ik samen met Leonore Engelbrecht, Jenny Haisma  en Leonie van Veen als eersten in Nederland de training tot Singing for Lung Health Leader bij The Musical Breath van Phoene Cave.


Singing for Lung Health is in Engeland een wijdverbreid ingezet middel ter ondersteuning van revalidatie. Er wordt samengewerkt met specialistische longverpleegkundigen, longfysiotherapeuten en longartsen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Singing for Lung Health groepen in Engeland. Samen met Leonore en Jenny gaan ik dit nu ook in Nederland opzetten. Wij zoeken hiervoor graag de samenwerking op met longspecialisten, longverpleegkundigen, longfysiotherapeuten en longrevalidatiecentra. Wilt u met ons meedenken, samenwerken of zelf deelnemen? Neem gerust contact met ons op.

Voor meer achtergrondinformatie: Lees het artikel Singing for Lung Health—a systematic review of the literature and consensus statement (Nature, 2016) en/of bekijk 'Singing for Lung Health' op de website van het Britse Longfonds

Zing je Sterk

Het onlineprogramma Zing je sterk helpt COVID-19-patiënten met langdurige restverschijnselen bij hun herstel door middel van adem- en zangoefeningen.

Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal in het programma. Het online pilot programma duurt 6 weken en bestaat uit een wekelijkse online groepssessie, gevolgd door vier oefendagen waarin adem- en zangoefeningen zelfstandig worden uitgevoerd met behulp van videomateriaal.


Nicole schreef mee aan de methodiek van de lessen en de video's en gaf twee groepen les in de pilot, met een totaal van 150 deelnemers, die op 8 juni 2021 van start ging.

Diensten

Sopraan Solist

Solist bij uw concert / gelegenheid

Prijs is afhankelijk van lengte van het concert, repertoire en gelegenheid. Altijd Fair Practice.

Zangles

Privéles van één uur

Volwassene: 55 euro per uur,

incl. BTW

Strippenkaart van vijf lessen

à 265 euro mogelijk.

Onder de 21 jaar: excl. BTW

Zingen voor je longen

Privéles van driekwartier of groepsles

Privéles volwassene: 55 euro incl. 21% BTW
Groepsles: afhankelijk van grootte groep

Stemcoaching

Privé coaching

Intake: 65 euro excl. BTW
Coaching van één half uur: 50 euro excl. BTW

bottom of page