Zingen voor je longen


Zanglessen met als doel het verminderen van jouw longklachten

Behalve dat zingen gewoon fijn en leuk is, kan het voor mensen met chronische longklachten meer betekenen. Aan de hand van zingen, ontspannings- en bewustzijnsoefeningen werken we aan het verbeteren van jouw ademcontrole, het verminderen van de kortademigheid en angst.

We werken aan je adem- en stem conditie door middel van ontspannings- en ademhalingsoefeningen, vocale en ritmische spelletjes en met geschikt liedrepertoire.

Je leert (opnieuw) om een natuurlijke adembeweging te vinden, waardoor je ademhaling zich kan verdiepen en vertragen en je je meer ontspannen gaat voelen.

Zowel met zingen als met spreken ervaar je dat je stem meer draagkracht krijgt. Je krijgt meer vertrouwen in je lijf. Bij de groepslessen ontmoet je andere mensen met longklachten en voel je je verbonden en gesteund door elkaar. En bovenal kan je genieten van het (samen) zingen en muziek maken!


Bij mij in de zangles kijken we naar de mogelijkheden. Die zijn er vaak meer dan je denkt.

Ik wil je laten ervaren wat voor plezier muziek maken en zingen jou kan geven!


Boek nu een eerste individuele sessie en of geef je op voor een groepssessie

Bel
Mail


Achtergrond informatie over Zingen voor je longen


Waarom zingen voor mensen met longklachten?

Er is het laatste decennium een toegenomen interesse in de rol van zingen in het ondersteunen van hen die een (chronische) longziekte hebben. Zingen en de bijbehorende oefeningen hebben gelijkenissen met fysiotherapie technieken voor kortademigheid en voor het schoonmaken van de luchtwegen. In 2019 volgde ik samen met Leonore Engelbrecht en Jenny Haisma als eersten in Nederland de training tot Singing for Lung Health Leader bij The Musical Breath van Phoene Cave.

Singing for Lung Health is in Engeland een wijdverbreid ingezet middel ter ondersteuning van revalidatie. Er wordt samengewerkt met specialistische longverpleegkundigen, longfysiotherapeuten en longartsen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Singing for Lung Health groepen in Engeland. Samen met Leonore en Jenny gaan ik dit nu ook in Nederland opzetten. Wij zoeken hiervoor graag de samenwerking op met longspecialisten, longverpleegkundigen, longfysiotherapeuten en longrevalidatiecentra. Wilt u met ons meedenken, samenwerken of zelf deelnemen?

Neem gerust contact met ons op.

Mail
Bel

Voor meer achtergrondinformatie: Lees het artikel Singing for Lung Health—a systematic review of the literature and consensus statement (Nature, 2016)

Systematic Review (Nature, 2016)

Meer informatie over de Engelse 'Singing for Lung Health' vind je op de website van

het Britse Longfonds

https://www.blf.org.uk/support-for-you/singing-for-lung-healthButton